Vliegangst overwinnen

 

U krijgt er uw leven weer mee terug

Aanvullende informatie Vliegangst

Aanvullende informatie m.b.t. overwinnen vliegangst

PROGRAMMA

Lion Air biedt een speciaal Vliegangstprogramma aan (met daarin 1 uur vliegen!) waarmee zij al veel personen met vliegangst naar alle tevredenheid heeft kunnen helpen.

Alvorens te beginnen wordt u in een ontspannen sfeer ontvangen in het restaurant van Rotterdam Airport. De instructeur legt u het programma uit dat afgeleid is van onze succesvolle proeflessen die wij vrijwel dagelijks verzorgen.

Juist op verzoek van klanten met vliegangst hebben wij dit programma uitgebreid en aangepast zodat wij hiermee nog meer mensen tegemoet kunnen komen.

Met deze uitgebreide kennis en ervaring kunt u bij uw latere vluchten veel bewegingen en geluiden herkennen wat voor u de rust geeft om toch uiteindelijk te kunnen genieten van uw vlucht naar uw gewenste vakantiebestemming.

De instructeur zal het programma met u doorspreken en samen met u (en evt. ook uw partner) naar het vliegtuig gaan. Bij het vliegtuig aangekomen vervolgt de uitleg over de constructie, veiligheid, wat is er nog allemaal mogelijk bij een eventuele motorstoring, etc., etc.

Na deze uitleg gaan we het vliegtuig in en krijgt u uitleg over de belangrijkste basisinstrumenten en de besturing.

Wij gaan de checklist aflopen en maken het vliegtuig klaar om te starten. U krijgt een headset (koptelefoon met microfoon) op zodat u alles horen wat wij zeggen tegen de verkeersleiders (m/v) en niet geheel onbelangrijk, u kunt ook praten met uw instructeur of uw partner die achterin alles mag aanschouwen.

Allereerst vragen wij toestemming om te mogen starten aan de verkeersleider nadat wij van het KNMI de laatste meteorologische informatie hebben verkregen die op dat moment “speelt” op de start-/landingsbaan. Nadat het vliegtuig is gestart vragen wij aan een andere verkeersleider (in de toren) toestemming om te mogen taxiën naar de in gebruik zijnde baan.

Vanaf dit moment gaat/mag u al vrijwel alles zelf doen als u dat wilt – alles mag maar nog belangrijker bij ons – niets moet!

U zult met uw voetpedalen rustig het vliegtuig over de gele (center) lijn taxiën naar het begin van de startbaan – uw instructeur houdt de rest allemaal voor u in de gaten en kan ten allen tijde alles overnemen omdat de bediening in het vliegtuig volledig dubbel is uitgevoerd.

Bij de startbaan aangekomen vervolgen wij onze checklist en zullen daarbij de motor op toeren laten komen zodat wij de motorinstrumenten kunnen controleren. Wij gaan pas echt vertrekken als ALLES goed is!

Tijdens de checks controleren wij ook de rest van de instrumenten en de stuurorganen met daarbij de werking van de flaps.

 

Dagdeel cursus Vliegangst overwinnen

Zo, nu alles uitvoerig gecontroleerd is (sommige items zelfs meerdere malen) laten wij aan de verkeersleider weten dat wij klaar zijn voor de vlucht en wachten op hun toestemming (Take Off Klaring).

Pas als de “lucht” vrij is (geen andere vliegtuigen in de aanvlieg- of vertrekroute) krijgen wij het sein “cleared for Take Off” met daarbij de bevestiging van het begin van de route en de vlieghoogte.

De instructeur zal het vliegtuig rustig de startbaan oprijden en na nog eens een laatste controle van belangrijke instrumenten rustig aan vol gas geven. Het vliegtuig gaat nu steeds sneller rollen op de startbaan en zal daarna rustig loskomen van de baan. U vliegt!

Op dit moment kunt u het stuur al overnemen van de instructeur als u dat wilt en kunt u ervaren welke kleine stuurcorrecties nodig zijn om het vliegtuig in de gewenste positie/configuratie te houden of de gewenste route te volgen.

In het begin durft u misschien nog niet naar beneden te kijken maar wij verzekeren u dat het niet lang zal duren tijdens deze vlucht dat u dat wel zult gaan doen.

U gaat dan genieten van een prachtig uitzicht en zult ervaren dat vliegen ook best leuk kan zijn. Mocht u zich toch niet lekker voelen en de vlucht willen “afbreken” dan kan dat ALTIJD, u bepaalt of wij doorgaan!

Tijdens de vlucht zal de instructeur laten zien hoe rustig u kunt sturen en kunt u dit daarna ook zelf proberen. Veelal halverwege de vlucht stuurt u vrijwel geheel zélf! Iets wat u nooit verwacht had nog eens mee te maken. Voor ons is dit ook het mooiste moment, iemand met vliegangst die ineens zelf een vliegtuig bestuurt.

Aan het einde van de vlucht zal tijdens de nadering en landing de instructeur het vliegtuig overnemen en het vliegtuig veilig aan de grond zetten. Na de landing taxiën wij weer rustig naar het platform. We verlaten het vliegtuig om nog even een paar mooie foto’s te maken (fotocamera zelf meenemen!) van u en uw partner te maken bij het vliegtuig zodat u ook anderen kunt overtuigen van uit overwinning.

In het restaurant aangekomen praten we alles uitvoerig na met als afsluiting een luchtdoopcertificaat en een echte Lion Air Vlieger Wing!

De kans is groot dat u hiermee geheel of grotendeels van uw vliegangst af bent, soms komt een klant terug voor een 2e sessie maar meestal is dat niet meer nodig.

Vliegangst is een zeer veel voorkomende ‘fobie’, vergelijkbaar met pleinvrees, hoogtevrees, vrees om in het publiek te praten… Men noemt het ook aviofobie.

Een derde van de volwassen bevolking zou er in meer of mindere mate mee te maken hebben. Nogal wat mensen leggen er zich bij neer en vliegen nooit of staan bij wijze van spreken doodsangsten uit wanneer ze toch (moeten) vliegen.

 

Verschillende elementen kunnen aan de basis van vliegangst liggen:

Het kan een uiting zijn van claustrofobie (angst voor afgesloten ruimten) of hoogtevrees,

Het kan een (onterechte) vrees zijn dat er een ongeluk zal gebeuren. Vliegtuigen zijn nochtans een van de veiligste vervoersmiddelen,

Het kan een gevolg zijn van angst voor terroristische aanslagen, al is de reële kans daarop natuurlijk uiterst klein,

Een slechte ervaring of een incident in het verleden (bv. een turbulente vlucht),

Angst voor het onbekende, voor iets dat men niet controleert, voor de afhankelijkheid van anderen of van de techniek,

Een stressreactie die samenhangt met het voorbereiden van de reis, met problemen tijdens de voorbereiding, met onzekerheid over de reis of de plaats van bestemming,

Angst voor gezondheidsproblemen ten gevolge van bestaande kwalen (een hartziekte, diabetes), besmetting (bv. SARS, malaria). Door de drukverschillen in het vliegtuig, de droge lucht, het lange stilzitten (trombose, pijnlijke oren)

 

Klachten

Vliegangst kan gepaard gaan met een aantal lichamelijke en psychologische klachten.

 

Lichamelijke klachten

beven, spierspanning,

moeilijk ademen,

hartkloppingen, pijn in de borst,

maag- en darmproblemen,

zweten, duizeligheid, misselijkheid.

 

Psychologische klachten

geheugenproblemen,

dwangbeelden,

onrust, stress, gespannenheid

 

Behandeling

Vliegangst kan indien nodig behandeld worden door een aangepaste training en eventueel bepaalde vormen van psychotherapie.

Bij de meeste van die trainingen wordt naast correcte informatie over (de gevaren van) vliegen ook geleerd om om te gaan met stress en spanning. Er worden zo nodig onderliggende problemen zoals hoogtevrees aangepakt en wordt men geleidelijk aan vertrouwd gemaakt met vliegen, soms zelfs in een vliegsimulator.

 

Angstremmers en kalmerende middelen kunnen in sommige gevallen helpen, maar zijn, o.m. omwille van de bijwerkingen (zoals slaperigheid) meestal minder aangewezen.

 

Tips om vliegangst te voorkomen:

Probeer zo ontspannen mogelijk naar het vertrek toe te leven

 

Bereid uw reis zorgvuldig voor:

boek tijdig en reserveer plaatsen,

zorg dat je tijdig op de luchthaven bent,

spendeer desnoods iets meer geld aan een rechtstreekse vlucht dan herhaaldelijk te moeten overstappen, met alle spanningen van dien,

Laat je eventueel vooraf onderzoeken door je arts en informeer over mogelijke gezondheidsproblemen, vaccinaties…

 

Om optimaal te kunnen genieten van uw vlucht en (veelal) uw vakantie, is het belangrijk om met onderstaande aandachtspunten rekening te houden.

 

Drink geen cafeïne

Laat koffie, thee, cola, chocolade staan voor de vlucht tot na de landing. Enkele bevatten alle cafeïne.

De effecten van cafeïne lijken op angst: een snellere hartslag, trillen, opwinding. Zo blijf je aan boord meer ontspannen! Bovendien zorgen koffie en thee voor een uitdrogend effect.

 

Druk

Sommige mensen hebben bij stijgen en dalen last van oorpijn. De druk in een vliegtuigcabine is vergelijkbaar met de druk op 1800 meter, zeg maar een kleine berg. De pijn ontstaat wanneer de druk in holten binnen in de schedel niet snel genoeg afneemt (bij het stijgen) of toeneemt (bij het dalen).

Door tijdens start en landing kauwgum te kauwen heb je minder last. Ook kunt u regelmatig slikken waardoor uw oren zogeheten ‘geklaard’ worden. Indien uw verkouden bent kan deze druk op- en afbouw behoorlijk pijnlijk zijn. Gebruik dan spray, om de holten open te maken.

 

Zo blijft vliegen meer ontspannen!

Drink veel (alcoholvrij)

Op grote hoogte is de lucht vaak erg droog. Neem aan boord daarom regelmatig wat te drinken. Drink liefst dranken zonder koolzuur, door de hoogte kan koolzuur een opgeblazen gevoel geven.

 

Wees voorzichtig met alcohol

Uiteraard is een drankje op z’n plaats bij de start van uw vakantie.

Wat veel passagiers niet beseffen is dat alcohol een werking heeft die vele malen (3x) sterker is dan op de grond. Het is verstandiger veel niet- alcoholische dranken te drinken aangezien de droge lucht in een vliegtuig uw lichaam eerder ‘uitdrogen’ dan op de grond.

 

Vermaak jezelf!

Maak het jezelf naar je zin aan boord, door je eigen muziek mee te nemen, een leuk boek te lezen, of een praatje te maken met anderen. Zoek afleiding door iemand een kaartje te schrijven, puzzels te maken of spelletjes te doen (kan ook op de laptop).

 

Nicorette

Deze tip is speciaal voor mensen die roken: haal bij de drogist een pak Nicorette Microtab of zuigtabletten van Nicotinel.

Zorg dat je geregeld een dosis nicotine binnenkrijgt en wacht niet tot je trek krijgt om te roken, je nicotinespiegel wordt niet zo snel opgebouwd als door het roken van een sigaret.

Een aantal luchtvaartmaatschappijen heeft nicotinekauwgum of -pleisters aan boord, maar je moet er om vragen.

 

Contactlenzen

Dragers van contactlenzen wordt veelal geadviseerd deze voor de vlucht uit te doen. Door de droge lucht kunnen uw ogen minder vochtig zijn dan op de grond met als resultaat pijnlijke / geïrriteerde ogen.

 

Boeken over Vliegangst

– Vliegen met plezier – J. Heinem

– Verschijnselen, oorzaken en remedie (1988) Baarn: Ambo (ISBN 90 263 0846 9)

– Help! Ik moet vliegen (1996)- Lucas van Gerwen en René Diekstra

– Fear of flying – Lucas van Gerwen (2004)

– Vliegangst overwinnen: ontspannen genieten van uw vliegreis – Ahmet Bayaz

– Raadgever vliegangst overwinnen – Maeve Byrne Crangle – Paperback Centrale Uitgeverij 2002; (ISBN: 9024382831)

– Vliegangst – Lucas van Gerwen [ Uitgever AMBO, 1988 ]

 

Lion Air heeft op verzoek van vele klanten boven informatie samengesteld waarin veel aandacht wordt gegeven aan mensen met vliegangst. Niets MOET bij ons, het is zelfs mogelijk tijdens dit uitgebreide programma af te haken.

 

Wij gaan verder in op de besturing van vliegtuigen en de mogelijkheden die er nog zijn als bijvoorbeeld een motor zou uitvallen. Alleen al met deze informatie komen veel mensen meer op hun gemak. Tussentijds kunt u uiteraard alle vragen stellen die u heeft, wij proberen daar zo goed en duidelijk mogelijk antwoord op te geven.

 

Vaak krijgen wij – na afloop van ons programma – te horen dat ze dit veel eerder hadden moeten doen!

 

Voor het tarief van dit programma verwijzen wij u naar de rechter kan van deze pagina. Bijna alle cliënten hebben hun vliegangst overwonnen en gaan dan eindelijk zelf met het vliegtuig op vakantie.

Voor bedrijven verzorgen wij dit geregeld voor personeel dat voor opdrachten naar het buitenland moet – als blijkt dat zij vliegangst hebben is er soms nog het alternatief als vervoer per trein of auto, maar dat gaat lang niet altijd op – al is het maar wegens de tijd die dit in beslag neemt.

 

 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw latere vliegreizen.

Bent u geïnteresseerd en wilt u informatie? Wacht niet te lang en neem contact met ons. 

CONTACTGEGEVENS LION AIR

 

T +31 10 761 95 75

M +31 6 44 276 903

info@lionair.nl

vliegangst overwinnen - Lion Air
vliegangst overwinnen - Lion Air

Vliegveld van vertrek

 

The Hague Airport
Airportplein 60
3045 AP Rotterdam

vliegangst overwinnen rondvlucht proefles proefvliegles vliegles luchtfotografie huwelijksaanzoek - Katwijk - Lion Air
vliegangst overwinnen rondvlucht proefles proefvliegles vliegles luchtfotografie huwelijksaanzoek - Katwijk - Lion Air
vliegangst overwinnen - Lion Air
vliegangst overwinnen - Lion Air

Tarief Vliegangstprogramma

€ 650

Raak uw vlieganst kwijt

 Volg de succesvolle vliegangstcursus bij Lion Air

Wij trainen niet in groepen maar 1 op 1

U mag zelf bepalen of u nog iemand mee neemt zodat u er later gezamenlijk over kunt doorpraten.